Vijestiiiiii

U BiH je sve prihvatljivo, osim onoga što ima islamski predznak

423views

Vlasti u Republici Srpskoj u saradnji sa Srpskom pravoslavnom crkvom planiraju uvođenje pravoslavne vjeronauke, kao obaveznog predmeta u srednjim školama u RS-u.

Također, spomenute institucije pripremaju da se broj časova pravoslavne vjeronauke u osnovnim školama poveća na dva. Poznato je da je bosanskohercegovačka javnost izuzetno osjetljiva kada je u pitanju vjeronauka u osnovnim i srednjim školama.

Čim se pomene mogućnost povećanja broja časova vjeronauke ili uvođenje vjeronauke kao obaveznog predmeta odmah se digne sve na noge. Brojne nevladine organizacije i pojedinci u domaćim medijima pokreću žestoku kampanju protiv vjeronauke.

Međutim, ovaj put, na ovu vijest o obaveznoj pravoslavnoj vjeronauci u srednjim školama u RS-u  niko ne zbori ni slova. Kao da nikoga više nije briga za temu vjeronauke u obrazovnom sistemu BiH. Naravno, u pitanju je nešto sasvim drugo. Stvar je u tome što se ovdje radi o pravoslavnoj vjeronauci a ne islamskoj.

Da je slična vijest objavljena kada je u pitanju islamski vjeronauk sve bi se diglo na noge. Danima bi čitali i slušali velike riječi raznih faca.

Sve može proći što nema islamski predznak.

(SAFF)