Vijesti

U Beogradu opsada zbog Srebrenice: Tri rizična skupa u centru grada u isto vrijeme

455views

Sigurnosne službe danas će odlučiti da li će zabraniti sva tri najavljena skupa u centru Beograda povodom 20. godišnjice genocida u Srebrenici, prenosi novinska agencija Patria.

Naime, akcija “7.000”, koju je pokrenuo novinar Dušan Mašić, a potom podržale brojne nevladine organizacije, priprema se već sedmicama preko društvenih mreža.

Međutim, do problema je došlo kada je najprije prekjučer lider radikala Vojislav Šešelj pozvao svoje pristalice da se „pridruže“ tom skupu, a potom su jučer slično uradili i predsjednica DSS Sanda Rašković Ivić i lider pokreta Dveri Boško Obradović. Oni se protive da se u centru Beograda na takav način oda pošta ubijenim srebreničkim žrtvama.

– MUP u saradnji sa BIA-om radi detaljne sigurnosne procjene i ispituju se mogućnosti nereda s obzirom na to da su stranke desnice pozvale svoje pristalice da se “pridruže” akciji.

Kako ovog puta nemamo kontraskupove odvojene i na drugim mjestima, već svi oni namjeravaju da dođu u 11.07 sati u subotu ispred Skupštine, jasno je da postoji opasnost od nereda. Ukoliko se zaključi da je nemoguće obezbjediti da sve protekne u najboljem redu, zabranit ćemo održavanje sva tri skupa – kaže izvor Blica srbijanskih državnih službi.

(NAP)