Notice: Trying to get property 'post_excerpt' of non-object in /var/www/vhosts/minber.ba/httpdocs/2020/wp-content/themes/minbertheme/templates/template_single_post.php on line 1084
Vijestiiiiii

U Ankari gradnja spomenika žrtvama genocida u Alžiru

320views

Najavljene mjere protiv Francuske se provode u djelo.

Prvo je turski ambasador u Francuskoj opozvan, a zatim su poništene političke, vojne i ekonomske veze između dvije zemlje. K tome su obustavljene i sve konsultacije na političkom nivou.

Sporni zakon će biti veliki udarac i za vojnu saradnju Francuske. Gradonačelnik Ankare, Melih Gokček, takođe je reagovao na usvajanje prijedloga zakona o armenskim tvrdnjama u francuskom parlamentu.

Gokček je najavio podizanje spomenika u sjećanje na genocid u Alžiru ispred francuske ambasade u Ankari. Civilno društvo je takođe pružilo podršku paketu sankcija koji se sastoji od osam tačaka, a za koje je premijer Erdogan rekao da su prva faza mjera.

Poslovni svijet je takođe pozvao na borbu protiv spornog zakona. Vlasnici trgovina bojkotuju francuske proizvode, a velika akcija je pokrenuta i na internetu, gdje se građani organizuju putem socijalnih medija. Njihov cilj je natjerati Francusku da uvidi grešku historijskih razmjera, koju je počinila.

(TRT)