Vijestiiiiii

U Afganistanu ubijena još tri vojnika NATO-a

298views

Tri vojnika NATO-ovih snaga u Afganistanu (ISAF) poginula su u ponedjeljak u eksploziji bombe ručne izrade na istoku zemlje, saopćio je ISAF, ne navodeći više pojedinosti. ISAF nikada ne otkriva nacionalnost poginulih vojnika ni mjesto pogibije, ostavljajući da to urade zemlje porijekla.

Ukupno je 20 NATO-ovih vojnika poginulo u posljednjih osam dana.

Šest vojnika je poginulo u srijedu, a pet je francuskih stradalo u samoubilačkom napadu u istočnoj pokrajini Kapisa.

Najmanje 315 NATO-ovih vojnika poginulo je od početka godine u Afganistanu, prema izvještaju koji je uradio AFP, oslanjajući se na internetsku stranicu icasualties.org.

Afganistan je zvanično u nedjelju započeo proces nazvan “tranzicija”, po kojem NATO treba da odgovornost za sigurnost zemlje postepeno prenosi na afganistanske snage.

Koalicija je paralelno započela povlačenje svojih borbenih snaga, nazvano tranzicijom, koje će se završiti do kraja 2014. godine, a brojni stručnjaci sumnjaju da će afganistanske snage biti u stanju da obezbijede sigurnost u zemlji.

Oko 130.000 NATO-ovih vojnika trenutno je raspoređeno u Afganistanu kao podrška vladi predsjednika Hamida Karzaija protiv talibanskih pobunjenika.

(Fena)