Vijestiiiiii

Turski reisu-l-ulema kritikovao raskošne iftare

293views

Predsjednik Dijaneta Republike Turske i reisu-l-ulema Mehmet Gormez, u izjavi povodom nastupanja mjeseca ramazana (mjeseca muslimanskog posta), kritikovao je obilne i raskošne iftare tokom tog mjeseca. On je dodao dodao i da javno organizovanje iftara ne treba izlaziti van svog okvira.
Gormez je rekao da je jedna od svrha mjeseca ramazana da vrati čovjeka vjeri, koji u ovom teškom vremenu boreći se za sebe i svoju porodicu, ponekad zaboravlja na vjerske obaveze.

“Danas je kod nas, a i u cijelom islamskom svijetu prisutno jedno stanje kada mubarek mjesec ramazan ne mjenja nas ljude, nego ljudi pokušavaju da mjenjaju mjesec ramazan”, rekao je Gormez.

On je rekao da popularna kultura, koja je prisutna u društvu, itekako negativno djeluje na mjesec ramazan, ibadet i na sami post.

Gormez je posebno istakao da je potrebno obratiti pažnju na obilje i raskoš kada je u pitanju organizovanje iftara.

“Želim skrenuti pažnju svim javnim, društvenim i poslovnim organizacijama da, naravno, trebaju nastaviti svoje aktivnosti tokom mjeseca ramazana, ali ono na što treba da paze jeste da tokom svih svojih aktivnosti ne narušavaju bit ovog svetog mjeseca. Da imaju na umu i one ljude koji nisu u mogućnosti sebi priuštiti ni osnovne životne namirnice kako bi ispostili mjesec ramazan”, naglasio je Gormez.

(Anadolija)