Iz minute u minutu - STANJE U SIRIJI

Turski reis Gormez pozvao muslimane da pomognu sirijskom narodu

356views

Predsjednik Uprave za vjerske poslove Republike Turske Mehmet Gormez pozvao je sve muslimane u svijetu da pomognu sirijskom narodu koji posljednjih mjeseci preživljeva pravu ljudsku tragediju.

“Pozivam sve muslimane u svijetu, bez obzira na to kojoj sekti ili mezhebu pripadali, da se uključe u akciju prikupljanja humanitarne pomoći za narod Sirije koji se suočava sa velikom ljudskom tragedijom”, kazao je Gormez.

Napomenuo je da se posebno djeca i žene suočavaju sa najvećim problemima, dok se veliki broj civilnog stanovništva suočava sa glađu i nedostatkom lijekova.

“Također, nalazimo se pred još jednom zimom, koja će očigleno biti vrlo hladna i oštra. Stoga, u Siriji postoje mjesta gdje se čitave porodice suočavaju sa mogućnošću smrzavanja”, istakao je Gormez.

Istakao je da poziva ne samo turske državljane nego i čitav islamski svijet da se uključe u prikupljanje pomoći napaćenom sirijskom narodu.

“Kao čelnik Uprave za vjerske poslove Turske, ali, prije svega, kao čovjek pozivam sve muslimane u svijetu da pomognu narodu Sirije. Moramo pomoći civilnom stanovništvu u toj zemlji, gdje su, kao i u svim ratovima, najveće žrtve djeca, žene i starije osobe”, kazao je predsjednik Uprave za vjerske poslove Turske.

Izjavio je da se svako treba uključiti u ovu akciju u skladu sa svojim materijalnim mogućnostima.

Uprava za vjerske poslove Turske u koordinaciji sa nekoliko turskih javnih ustanova organizovala je akciju prikupljanja humanitarne pomoći za narod u Siriji.

(Anadolija)