Vijestiiiiii

Turski predsjednik najavio “ekonomski bum” u Srbiji

475views

Predsjednici Srbije i Turske Tomislav Nikolić i Abdulah Gul poručili su u ponedjeljak iz Ankare da je vrijeme za jačanje saradnje dviju zemalja, a turski šef države najavio je “ekonomski bum” u Srbiji, izvijestili su srbijanski mediji o početku dvodnevne posjete Nikolića Turskoj.

Teme razgovora dvojice šefova država su, među ostalim, bile i ulaganja Turske u infrastrukturne projekte u Srbiji te uticaj Ankare na stabilnost Balkana, a srbijanski predsjednik istaknuo je da se s turskim kolegom usuglasio kako će obojica “tek djelomice biti zadovoljni” kad trgovinska razmjena dviju država dosegne milijardu evra.

“Doći će do ekonomskog buma i eksplozije u periodu pred nama. Očekujte da ekonomska suradnja bude sve intenzivnija”, prenose beogradski  mediji turskog predsjednika.

Gul je je rekao da se već primjećuje napredak u ekonomskoj saradnji i lično pozvao turske ulagače da ulažu u Srbiju.

Turski je predsjednik istakao da, iako Srbija i Turska nemaju zajedničku granicu, Ankara smatra Srbiju svojim bliskim susjedom.

Nikolić je, kako javljaju beogradski mediji, rekao da je Srbija otvorena za turske investicije, za dolazak velikih turskih firmi u Srbiju, za gradnju infrastrukture i davanje koncesija na proizvodnju energije.

(Fena)