Vijesti

Turski parlament odobrio produženje mandata vojnih misija u Iraku i Siriji

345views

Turski parlament večeras je odobrio produženje mandata turskih vojnih misija u Iraku i Siriji.

Parlament je prihvatio uredbu kojom se ovlašćenje koju ima predsjednik Turske Redžep Tajip Erdoan u vezi s prekograničnim operacijama u Iraku i Siriji produžuje na još jednu godinu.

U uredbi se podsjeća na povećani rizik i prijetnje u pogledu nacionalne bezbjednosti koje predstavljaju sukobi i tenzije uz južnu granicu Turske.

Takođe je naglašeno da Turska pridaje veliki značaj zaštititi teritorijalnog integriteta, nacionalnog jedinstva i stabilnosti susjednog Iraka.

“S druge strane, postojanje elemenata PKK i ISIS-a u Iraku i dešavanja koja potpiruju etnički separatizam, predstavljaju direktnu prijetnju regionalnom miru, stabilnosti i sigurnosti naše zemlje. Terorističke organizacije, prvenstveno PKK/PYD-YPG i ISIS, i dalje su prisutne u Siriji i nastavljaju svoje aktivnosti usmjerene protiv Turske”, dodaje se.

Na kraju se navodi da Turska kontinuirano preduzima ogromne napore u cilju zaustavljanja svih terorističkih aktivnosti u sirijskoj regiji Idlib kao i smanjenja tenzija i uspostave mira i sigurnosti na tom području.

(AA)