Notice: Trying to get property 'post_excerpt' of non-object in /var/www/vhosts/minber.ba/httpdocs/2020/wp-content/themes/minbertheme/templates/template_single_post.php on line 1084
Vijestiiiiii

Turski parlament će glasati za prekograničnu ofanzivu

322views

Zamjenik turskog premijera Bulent Arinč izjavio je danas da će parlament te zemlje glasati o produženju mandata za izdavanje ovlaštenja vojsci da sprovede prekograničnu operaciju protiv kurdskih pobunjenika u Iraku.

Arinč je rekao da će parlament glasati za produženje tog ovlaštenja na još godinu dana, neposredno pošto ponovo počne sa radom 1. oktobra, jer trenutno ovlaštenje za takvu operaciju ističe 17. oktobra.

Saopštenje je izdato dan pošto je premijer Redžep Tajip Erdogan najavio izvođenje zajedničke vojne ofanzive sa Iranom protiv kurdskih pobunjenika u sjevernom Iraku, prenio je AP.

Krilo kurdskih pobunjenika, koje zagovara borbu za autonomiju na jugoistoku Turske, takođe se iz baza smještenih na Kandilu bori i protiv Teherana.

Kurdi su intenzivirali napade u Turskoj počevši od jula. Oni su od tada ubili nekoliko desetina bezbjednjaka i najmanje 10 civila, uključujući troje ljudi u bombaškom napadu u turskoj prijestonici prošle sedmice.

(Tanjug)