Vijesti

Turski ministar: Sukob Rusije i SAD-a u Siriji može zapaliti Bliski Istok

1kviews

Potencijalni konflikt između Rusije i Sjedinjenih Američkih Država u Siriji mogao bi zapaliti Bliski Istok, upozorio je turski ministar odbrane Nurettin Canikli.

“Ukoliko se dogodi napad na snage [u Siriji] koje podržava Rusija ili bude napad snaga koje podržavaju Sjedinjene Američke Države Rusija se neće moći držati po strani, ili će izgubiti svoj utjecaj. Tako da mogu početi ozbiljni sukobi”, rekao je turski ministar za televiziju 24TV, prenosi ruska agencija Tass.

On je kazao da ta opasnost postoji već duže vrijeme i da “samo jedna iskra može zapaliti cijelu regiju i otvoriti vrata sukobu” te je pozvao Rusiju i SAD da djeluju uzdržano, a režim Bashara al-Assada da prestane podržavati terorističke organizacije.

Trumpovo upozorenje
Američki predsjednik Donald Trump poručio je u srijedu Rusiji da se spremi za “nove i pametne rakete” u Siriji, prenosi Beta.

Trump je na Twitteru poručio Rusiji da ne bi trebala biti partner sa “životinjom koja ubija gasom” svoje ljude i koja u tome uživa.

Ratna mornarica Rusije će od srijede vježbati u blizini obale Sirije, proizlazi iz međunarodnog upozorenja letačkom osoblju i navigacionog upozorenja za mornare, prenijela je ruska agencija Interfax.

(Agencije)