Vijesti

Turske snage: Centar Afrina pod opsadom

748views

Generalštab turske vojske saopćio je da je u okviru operacije “Maslinova grančica” centar grada Afrina stavljen pod potpunu opsadu.

Turske snage i Slobodna vojska Sirije jučer su južno od centra grada Afrina od boraca Jedinica narodne zaštite (YPG) osvojile 12 sela i zatvorile gradsko jezgro u obruč, javlja agencija Anadolija.

Uporedo s time, Anadolija javlja da su turske snage na jugu otvorile sigurni koridor za civile koji žele napustiti grad.

Sirijska opservatorija za ljudska prava, sa sjedištem u Velikoj Britaniji, potvrdila je navode turske vojske u svom saopćenju.

“Turske su snage od početka operacije ‘Maslinova grančica’ od kurdskih boraca oslobodile 212 lokaliteta na više od 1.100 km2 teritorije”, navodi turska agencija.

Ofanziva na sjeveru Sirije
Turska i Slobodna sirijska vojska, opozicijska grupa koju podržava Ankara, prošlog su mjeseca pokrenule zračne i kopnene operacije u Afrinu kako bi potisnule kurdske borce koje podržava SAD i stvorili tampon-zonu na svojoj južnoj granici.

Snage odane režimu sirijskog predsjednika Bashara al-Assada u julu 2012. bez sukoba su prepustile kurdskim borcima kontrolu u Afrinu. To je postao jedan od glavnih centara te organizacije.

Ankara smatra YPG sirijskim ogrankom Radničke partije Kurdistana (PKK), a obje grupe proglasila je “terorističkim organizacijama”.

Desetine hiljada osoba poginule su u višedecenijskoj borbi PKK-a protiv turske države.

(Agencije)