Notice: Trying to get property 'post_excerpt' of non-object in /var/www/vhosts/minber.ba/httpdocs/2020/wp-content/themes/minbertheme/templates/template_single_post.php on line 1084
Vijesti

Turska zabranila povratak holandskog ambasadora, Danska otkazala gostoprimstvo turskom premijeru

545views

Ministarstvo vanjskih poslova Turske u zvaničnoj izjavi najavilo je da će turske vlasti spriječiti povratak holandskog ambasadora u Tursku.
Odluka se odnosi i na holandskog generalnog konzula koji se, zajedno s ambasadorom, nalazi van Turske.

Ministar vanjskih poslova Turske Mevlut Cavusoglu danas je izjavio da holandskom ambasadoru neće dozvoliti da kroči na tursko tlo.

U međuvremenu, danski premijer Lars Lokke Rasmussen zatražio je od turskog premijera Binali Yildirima da otkaže posjetu Danskoj. Rasmussen je u izjavi za medije rekao kako sastanak ne bi mogao biti izolovan od trenutnih napada turske zajednice na institucije Holandije.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan zaprijetio je jučer da će zabraniti holandskim avionima da koriste turski zračni prostor.

Također, na protestima u Turskoj danas su se mogli vidjeti performansi u kojima su Turci noževima rezali narandže te ih cijedili i pili njihov sok time šaljući simboličku poruku holandskim vlastima. Provladini mediji danas su na naslovnicama analizirali i činjenicu da Holandija ima “samo” 50.000 vojnika dok u toj zemlji živi više stotina građana turskog porijekla.

(Klix.ba)