Vijesti

Turska vojska ubjeđuje stanovnike Idliba da se neće povući iz pokrajine ako Asadova vojska napadne

675views

Piše: Abdullah Nasup

Jedan od kontrolnih punktova turske vojske na jugo-istoku pokrajine Idlib, putem predstavnika lokalnih vijeća poslao je sirijskim civilima u tom području umirujuće poruke.

Nekoliko lokalnih vođa potvrdilo je u razgovoru za internetski portal Nida Surija, da su im turski oficiri s tog punkta izjavili da se njihove snage neće povući iz Idliba ako iranske sektaške milicije i Asadova vojska pokrenu ofanzivu na ovu pokrajinu, te da će tražiti od Rusije da se pridržava postignutog dogovora. Povlačanje turske vojske moguće je tek nakon što se postigne sporazum koji će garantirati sigurnost građana Idliba, kazali su turski oficiri na sastanku sa loklanim predstavnicima.

Izvor je prenio izjave turskih oficira da Turska nije bila garant sporazuma o deeskalaciji sukoba na području Darae, ali da je jedna od strana u tom sporazumu koji se tiče pokrajine Idlib i da Turska neće dozvoliti da se taj sporazum prekrši, naglasivši kako ni samoj Rusiji nije u interesu da prekrši taj sporazum.

Turski oficiri su na sastanku sa loklanim predstavnicima potvrdili da u narednoj fazi postoji mogućnost otvaranja saobraćaja na trasi autoputa Damask-Halep koja prolazi kroz područje pod kontolom opozicije.

Stanovnici slobodnih područja pokrajine Idlib žive u neizvjesnosti i strahu od novog rušilačkog pohoda Rusije, Irana, šiijskih milicija i Asadove vojske, uprkos sporazumu o deeskalaciji sukoba.

FOTO: Mapa pozicije turske vojske u Idlibu

(Saff.ba)