Vijesti

Turska vojska pokrenula akciju u Siriji

466views

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdoan objavio je da je turska vojska pokrenula vojnu operaciju na sjeveru Sirije.
Kako je rekao, vojna operacija Turske nosi naziv “Izvor svijeta”, prenosi Sputnjik.

Ranije danas, kurdske snage i dvije sirijske grupe aktivista objavili su da su borci Islamske države izveli rano jutros napad u Raki, na sjeveru Sirije.

Prema riječima Erdoana, operacija Turske usmjerena je isključivo protiv pripadnika Radničke partije Kurdistana, koju Turska smatra terorističkom, kao i protiv organizacije DAEŠ.

“Zajednička operacija turske vojske i Slobodne sirijske armije pokrenuta je protiv Radničke partije Kurdistana i terorističke organizacije DAEŠ na sjeveru Sirije. Naš cilj je uništenje terorističkog koridora koji se uspostavlja na južnim granicama Turske, kao i da doprinesemo uspostavljanju mira u regionu“, napisao je turski predsjednik na Twitteru.

Da je vojna akcija pokrenuta, potvrdila je i sirijska državna televizija saopštivši da su izvedeni prvi vazdušni napadi na mjestu Ras Elajn.

Kako prenosi televizija, turska avijacija žestoko bombarduje taj grad u provinciji Hasaka, iako se ne spominje da li ima žrtava.

Televizija NTV navodi i da je po položajima Kurda izveden napad i iz haubica i aviona F-16, a nakon što ti ciljevi budu eliminisani, kopnene snage će presjeći tursko-sirijsku granicu.

(NN)