Vijestiiiiii

Turska traži više nafte iz Libije

399views

Turski ministar energije i prirodnih resursa Taner Yildiz sastao sa predsjednikom Nacionalnog kongresa Libije Mohammedom al-Magariafom i zvaničnicima libijske naftne kompanije NOC, javlja reporter agencije Anadolija (AA).

Yildiz je libijskim zvaničnicima prenio stav da postojeća turska naftna polja u
Libiji nisu dovoljna za potrebe njegove zemlje, te zahtijevao više prostora za eksploataciju tog prirodnog bogatstva.

Turski ministar je naglasio da libijski zvaničnici pozitivno gledaju na Tursku i turske firme. Nadalje, apostrofirao je kako je Libija značajna za Tursku upravo zbog eksploatacije nafte, te podsjetio da je Libija prošla kroz jako težak period.

„Normalizacija u državi će biti moguća tek sa rastom prihoda od nafte i prirodnog gasa. Ako bi Libija svoju proizvodnju nafte od 1,6 miliona barela dnevno povećala na dva miliona barela dnevno, to bi bilo korisno za tu zemlju“, rekao je Yildiz, prenio je reporter AA.

Turska eksploatira naftu u libijskoj naftnom polju Fezzan, u jugozapadnom dijelu Libije. To, kako je rekao turski ministar, nije dovoljno.

„Mi zahtijevamo nova naftna polja“, poručio je Yildiz, te predložio više rješenja ovog problema na zadovoljstvo obje zemlje.

Eksploatacija nafte u Egejskom moru

Na pitanja novinara o Grčkoj eksploataciji nafte u Egejskom moru, Yildiz je rekao:

„Ne vjerujem da će naš susjed koji se bori sa tolikim ekonomskim problemima
nastavljati raspravu na ovu temu. Mi ne namjeravamo raditi u spornim dijelovima Egejskog mora. U svrhu prijateljstva između dvije zemlje, mi smo napravili pozitivne korake u prošlosti. I nastavit ćemo tako da radimo“.

(Anadolija)