Vijesti

Turska: Smijenjeno 20 državnih tužilaca

247views

Turske vlasti su smijenile nekoliko najviših državnih tužilaca i prebacile ih na druge pozicije, saopćio je danas turski Vrhovni odbor sudija i tužilaca (HSYK), čime su oni uklonjeni iz korupcijske istrage najviših krugova oko turskog premijera Recepa Tayyipa Erdogana, javlja Tanjug.

U saopćenju HSYK-a, na čijem je čelu turski ministar pravde, navodi se da je jedan od 20 premještenih tužilaca i onaj za područje Istanbula, koji je nadgledao istragu, prenosi AFP.

Erdoganova Vlada je temeljno uzdrmana otkad su desetine ljudi, uključujući i nekoliko političara iz njegovog najužeg kruga, privedene pod sumnjom za primanje mita u vezi s građevinskim projektima, pranje novca i krijumčarenje zlata.

Temeljne kadrovske promjene

Turski premijer je za krizu u zemlji optužio rivala Fethullaha Gulena, imama koji živi u Sjedinjenim Američkim Državama, a njegove pristalice je nazvao izdajicama koji pod vidom istrage o korupciji pokušavaju izvesti državni udar.

HSYK je danas saopćio i to da je odobrio istragu protiv nekoliko tužilaca koji su bili uključeni u istragu u vezi s korupcijom.

Današnji potez Vrhovnog odbora, zaduženog za imenovanje sudija i državnih tužilaca, uslijedio je samo dan nakon što je turska Vlada obavila temeljne kadrovske promjene i u pravosuđu.

(AJ Balkans)