Vijestiiiiii

Turska realizirala projekte pomoći od oko tri milijarde dolara

203views

Zamjenik premijera Republike Turske Bekir Bozdag izjavio je na sastanku Savjetodavnog odbora Turske agencije za međunarodnu saradnju i koordinaciju (TIKA) da je ta organizacija postala jedan od najvažnijih ambasadora Turske, koja je na ime pomoći drugim zemljama od 2002. godine do danas plasirala sredstva u ukupnom iznosu od približno tri milijarde američkih dolara, javio je reporter agencije Anadolija.

“Turska je 2002. godine ostvarila humanitarnu i financijku pomoć drugim zemljama od 86 miliona dolara, a već 2011. godine ta pomoć je iznosila dvije milijarde i 363 miliona dolara. Od toga, milijarda 273 miliona dolara je prikupljeno iz zvaničnih ustanova dok je milijarda i 150 miliona dolara prikupljeno iz nezvaničnih izvora i nevladinog sektora”, istakao Bozdag.

“Putem TIKA-e Turska pruža pomoć širom svijeta, a posebno kritičnim mjestima kao što su Somalija, Mijanmar i Pakistan. Najveći dio naše pomoći Siriji stigao je od našeg velikodušnog naroda. Tako je Turska putem meke sile postala prepoznatljiva zemlja u svijetu”, kazao je Bozdag.

Objasnio je da je TIKA 2002. godine imala otvorena predstavništva u šest država, dok danas ima predstavništva u 33 države svijeta, počevši od Pacifika, Srednje Azije, Srednjeg istoka, Afrike, Balkana pa do Kavkaza i Latinske Amerike. TIKA trenutno provodi aktivnosti u više od 100 država u svijetu.

Bozdag je napomenuo da je Turska prvi put u svojoj historiji ostvarila finansijku pomoć drugim državama u vrijednosti do više od milijardu dolara, što je i najveći porast od svih zemalja Evropske organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD).

“Između 1992. i 2002. godine TIKA je ukupno realizirala 2,241 projekat. Međutim, za vrijeme vladavine Stranke pravde i razvoja (AK Parti), odnosno od 2002. do 2011. godine ostvareno je 10,086 projekata širom svijeta. Naprimjer, samo u toku 2011. su ostarena 1473 projekta, od čega 805 na Kavkazu i Srednjoj Aziji, 425 na Balkanu i 202 na Srednjem Istoku i u Africi”, kazao je zamjenik premijera Turske.

Sastanku je prisustvovao veliki broj javnih ličnosti iz političkog života Turske ali i predstavnici nevladinih organizacija i medija.

(anadolija)