Vijestiiiiii

Turska proizvela svoju bespilotnu letjelicu

267views

Generalni direktor Turske uprave zrakoplovne i svemirske industrije (TUSAS) Muharrem Dortkasli potvrdio je novinaru agencije Anadolija (AA) da se za prvu bespilotnu letjelicu turske proizvodnje “Anka” interesiraju ne samo Oružane snage Turske, već i zemlje u regiji i svijetu.

Komentirajući medijske navode da je dio letjelice vezan za kontrolu leta proizveden u Izraelu, Dortkasli je rekao da se cijela stvar preuveličana, te da spomenuti dio zauzima tek mali dio u projektu “Anka”.

Naglasio je da sa Izraelom nije bilo nikakvih diplomtskih neslaganja kada se odlučivalo o ovom projektu. Tada su bili u opciji i drugi slični projekti.

“Tokom ovog projekta od Izraela smo uzeli jedan gotovi proizvod, odnosno kućište računara. Glavni dijelovi, “mozak projekta” je domaće proizvodnje i niko ne bi trebao imati nikakve sumnje s tim u vezi”, kazao je Dortkasli.

Nova testiranja prihvatljivosti

Osvrnuvši se na činjenicu da je nedavno prototip “Anke” pao za vrijeme testiranja, Dortkasli je kazao da je to sasvim normalno i da se može dogoditi bilo gdje u svijetu.

Kako je naglasio je Dortkasli, dok se nova testiranja nastavljaju u proceduri su i pregovori za moguću serijsku proizvodnju letjelice.

“Ukoliko bude narudžbi, spremni smo i za serijsku proizvodnju. Dok smo pripremali  ovaj projekt nismo se bazirali samo na jedan prototip letjelice. Sve je potpuno spremno za industrijsku proizvodnju, od setova i aparata, do kompletne montaže. Spremni smo za izvoz, jer do sada su interesiranje, osim Oružanih snaga Turske, pokazale i mnoge druge države svijeta”, izjavio je Dortkasli.

(Anadolija)