Vijesti

Turska prodaje Pakistanu četiri ratna broda

850views

Turska će prodati četiri ratna broda pakistanskoj mornarici, kazao je ministar odbrane Turske Nurettin Canikli, a prenijela danas agencija Anadolija.

Navodi se kako je Turska prošle godine potpisala memorandum o razumijevanju kada je riječ o prodaji ovih brodova, a Canikli je naveo kako je javni tender sada finaliziran.

Ministar je istakao kako je ovo najveći pojedinačni dogovor o izvozu vojne opreme i naoružanja i „veoma važan dan“ za odbrambenu i namjensku industriju.

Prošlog oktobra je turska korveta TCG Buyukada stigla u Karači kako bi učestvovala u vježbama sa pakistanskom mornaricom.
Duge veze Ankare i Islamabada

Navodi se kako su ove korvete opremljene pomorskim mitraljezom kalibra 76 milimetara, četiri lansera torpeda od 324 milimetra, osam lansera protivbrodskih projektila i sistemom bliskog susreta RIM-116.

Može imati posadu do 93 osobe i „ugostiti“ helikopter Seawak.

Turska planira do 2023. biti samoodrživa kada je riječ o odbrani i nada se kako će te godine proizvesti vlastiti nosač aviona.

Ova država ima duge odbrambene veze sa Pakistanom, poput pomoći Islamabadu da modernizira svoje brodove i američke avione F-16.

(Agencije)