Notice: Trying to get property 'post_excerpt' of non-object in /var/www/vhosts/minber.ba/httpdocs/2020/wp-content/themes/minbertheme/templates/template_single_post.php on line 1084
Vijesti

Turska: Otpušteno 12.000 policajaca

442views

Više od 12.000 policajaca dobilo je otkaz u Turskoj zbog navodne povezanosti s imamom Fethullahom Gulenom, optuženim za organiziranje propalog puča sredinom jula, saopćila je policija.

Od 12.801 otpuštenog policajca, 2.523 su oficiri, dodaje policija u saopćenju.

Turske snage reda i zakona imaju gotovo 270.000 ljudi, prenosi Hina.

Nakon propalog udara, za koji se odgovornost pripisuje Gulenu koji je od 1999. u dobrovoljnom egzilu u Sjedinjenim Američkim Državama, turske vlasti su provele čistke kojima su htjele ukloniti njegove navodne pristalice iz svih dijelova društva: vojske, policije, sudstva, državne i lokalne uprave, školstva, sporta, ekonomije i medija.

Masovna čistka

Čak je i turska obavještajna služba (MIT) bila na meti te velike operacije, u kojoj je otpušteno 87 njenih članova.

Najnoviji podaci objavljeni prošle sedmice pokazuju da je uhapšeno 32.000 osoba, a protiv 70.000 se vodi istraga.

Vijest o otpuštanju policajaca uslijedila je dan nakon odluke Vlade o tromjesečnom produženju vanrednog stanja uvedenog nakon pokušaja državnog udara.

Produženje vanrednog stanja, koje bi trebalo stupiti na snagu 19. oktobra, treba potvrditi parlament, ali je riječ o pukoj formalnosti, budući da AKP, konzervativna stranka predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana ondje ima natpolovičnu većinu.

(Agencije)