Vijesti

Turska osudila francuski prijedlog mijenjanja Kur’ana

879views

Turski ministar za Evropsku uniju i glavni pregovarač Omer Čelik osudio je francusku peticiju kojim se poziva na skrnavljenje Kur’ana.

Skandalozna peticija je objavljena 21. aprila u francuskom dnevnom listu Le Parisien i potpisalo je oko 300 intelektualaca i političara, a među njima su bivši predsjednik Nicolas Sarkozy, vođa desnice Laurent Wauquiez, bivši premijer Manuel Valls. Peticiju su potpisali i neki muslimani, a među njima su jedan od imama iz Nantesa Muhamed Karumi, bivši imam džamije u Saint-Denisu Hassan Šalkumi i još neki drugi imami.

“Tri stotine intelektualaca i političara je tražilo uklanjanje određenih kur’anskih ajeta na temelju tvrdnje da šire nasilje i antisemitizam. Sarkozy se nalazi među njima. Ovo je najnapredniji primjer intelektualnog nasilja i varvarstva”, napisao je Čelik na svome Twitter nalogu.

“Ovi pojedinci su proglasili da su ideološki rođaci IDIŠ-a s ovim varvarskim i nemoralnim zahtjevom. Na ovaj način su jedino mogli objasniti da su bliski idejni rođaci IDIŠ-a”, dodao je Čelik.

“Oni su najopasniji; oni koji se skrivaju iza intelektualnog i političkog imidža. Ovo je mentalitet onih koji se nazivaju osobama koje su protiv nasilja, a u stvari oni obožavaju fanazizam i nasilje”, napisao je dalje Čelik.

Njihova peticija naišla je na ogorčenje muslimana Francuske i inostranstva. U peticiji je pogrešno navedeno da kur’anski ajeti potiču nasilje i tvrde da je ovo nasilje dio ‘novog antisemitizma’ kojeg provode francuski muslimani’.

“Ko god da su ovi ljudi i šta god da su uradili do sada, ostat će zabilježeni kao početak historije fanatizma”, kazao je Čelik.

“U modernom svijetu varvarizam je intelektualno i politički usmjeren”, dodao je turski ministar za pitanja EU.

(IslamBosna.ba)