Vijesti

Turska o odlukama EU-a: Licemjerstvo i nedosljednost

921views

Ministarstvo vanjskih poslova Turske osudilo je posljednju odluku Vijeća za opće poslove Europske unije i njen stav ocijenilo licemjernim i nedosljednim.

U pisanoj reakciji Ministarstva se navodi kako je dio odluka koje se odnose na Tursku, a koje je na sjednici u utorak usvojilo Vijeće za opće poslove EU-a, još jednom pokazalo da je odnos EU-a prema Turskoj pun predrasuda i neadekvatan, prenosi Anadolija.

U saopćenju se, također, navodi kako je za Tursku apsolutno neprihvatljivo to što posljednjom odlukom Vijeće EU-a za nastavak procesa pridruživanje Turske želi uvesti, kako se navodi, nove besmislene uzročno-posljedične uvjete.

Besmisleno uvjetovanje revidiranja Carinske unije
“Također je besmisleno da se uvjetuje i revidiranje Carinske unije koja će biti od koristi i Turskoj, i U”, navodi se u priopćenju turskog Ministarstva vanjskih poslova.

Vijeće za opće poslove EU-a u utorak je pohvalilo Tursku zbog zbrinjavanja 3,5 miliona sirijskih izbjeglica, ali i kritiziralo i pozvalo Tursku da otkloni nedostatke u vladavini prava i poštivanju osnovnih ljudskih prava u toj zemlji.

Vijeće je također osudilo i nelegalnim ocijenilo turske aktivnosti u Egejskom moru i na istoku Mediterana.

Ističući kako je proces pregovora o pridruživanju Turske Uniji u danim okolnostima u zastoju, u odluci Vijeća se navodi kako u tim okolnostima na dnevnom redu neće biti otvaranje novih poglavlja u pregovorima, niti revidiranja sporazuma o Carinskoj uniji.

Pregovori na ‘mrtvoj tački’
Europska unija je u utorak konstatirala da su pregovori o pristupanju Turske Uniji “praktično na mrtvoj točki”, dok se ta zemlja “sve više udaljava” od Unije, piše u zaključcima sa sastanka vijeća 28 ministara europskih poslova u Luksemburgu.

“Vijeće primjećuje da se Turska sve više udaljava EU-a, zbog čega su pregovori o pridruživanju u Turskoj praktično na mrtvoj točki”, piše u dokumentu kojim je zaključena rasprava o dvadesetosmorke o perspektivama za proširenje članstva EU-a.

Ministri u svojim zaključcima izražavaju žaljenje zbog “neproporcionalnih razmjera poduzetih mjera” nakon pokušaja državnog udara 2016. godine.

Oni su pozvali Tursku da “hitno preokrene te negativne tendencije”.

(Agencije)