Vijestiiiiii

Turska nikad neće dozvoliti da Izrael koristi podatke NATO-a

463views

Minber.ba – Turska nikada neće dopustiti bilo kojoj trećoj državi, posebno Izraelu, korištenje podataka dobivenih kroz radarski sistem NATO-a, izjavio je turski ministar vanjskih poslova u petak.

“Nikada nećemo dopustiti bilo kojoj trećoj zemlji da koristi bilo koje postrojenje NATO-a. Naš stav biće još jasniji ako je riječ o Izraelu”, rekao je Davutoglu na zajedničkoj medijskoj konferenciji sa generalnim sekretarom NATO-a Anders Fogh Rasmussenom u Ankari.

Njegova izjava je došla nakon što su neki mediji izvijestili da su Sjedinjene Države i Izrael izvodile zajednički raketni test pomoću podataka prikupljenih kroz radarski sistem NATO-a koji je smješten u istočnoj Turskoj.

Prošle godine Ankara je odlučila da u vojnoj bazi u blizini Malatya na jugoistoku dozvoli smještanje radarskog sistema za rano upozorenje u sklopu NATO-ve odbrambene strukture.

“To je sistem NATO-a i mi cijenimo da je Turska pristala biti domaćin jednog od postrojenja”, rekao je Rasmussen.

“Podaci se dijele unutar našeg saveza među saveznicima. To je odbrambeni sistem za zaštitu stanovništva NATO saveznika”, dodao je on bez spominjanja Izraela, koja nije članica NATO-a.

Turski odnosi s nekadašnjim regionalnim saveznikom Izraelom našli su se u dubokoj krizi u 2010. kada su izraelske snage ubile devet Turaka u napadu na turski brod koji je dopremao humanitarnu pomoć za Gaze.

Izvor: AFP

Za minber.ba preveo i prilagodio: Edin D.

(Minber.ba)