Vijesti

Turska ne planira donositi bilo kakvu odluku protiv Rusije

852views

Zamjenik premijera i glasnogovornik Vlade Turske Bekir Bozdag je izjavio kako Turska ne namjerava donositi odluku o protjerivanju ruskih diplomata.
“Odnosi Turske i Rusije su pozitivni i veoma dobri. U tom smislu, Turska ne planira donositi bilo kakvu odluku protiv Rusije”, rekao je Bozdag nakon sastanka Vlade Turske u Ankari.

Sjedinjene Američke Države (SAD) i 14 zemalja članica EU-a donijele su odluku o protjerivanju ruskih diplomata, nakon trovanja ruskog špijuna Sergeja Skripala i njegove kćerke u Velikoj Britaniji. Do sada su diljem Evrope protjerana najmanje 43 ruska diplomata.

– Operacija “Maslinova grana”

U obraćanju novinarima, Bozdag je istakao kako je od početka operacije “Maslinova grana” u Afrinu u Siriji neutralizirano ukupno 3.755 terorista.

“Turske snage i Slobodna vojska Sirije su stavili pod kontrolu 332 lokacije, uključujući 282 sela i 50 strateških tačaka”, rekao je Bozdag.

Dodao je i kako akcija turskih snaga u Afrinu još nije okončana, naglasivši da u okviru operacije “Maslinova grana” civili nisu bili žrtve.

Istakao je i kako je u ovom momentu bitno da pomenuto područje bude očišćeno od mina i eksplozivnih naprava.

Napomenuo je da turske organizacije, poput Turskog crvenog polumjeseca, Turske agencije za upravljanje vanrednim okolnostima (AFAD) i Diyanet fondacije, pružaju humanitarnu pomoć stanovnicima na tom području.

Dotakao se i Samita lidera Turske i Evropske unije (EU) u Varni u Bugarskoj, izražavajući nadu kako će samitom biti otvorena nova vrata saradnje dviju strana.

“Nadamo se da će samitom biti otvorena nova vrata i da će naši odnosi biti intenzivirani”, rekao je Bozdag.

Naglasio je da se Turska protivi tome da uslijede nova uslovljavanja kako bi postala punopravna članica EU-a.

(AA)