Vijesti

Turska naoružava sirijske pobunjenike nakon što je Rusija odustala od sporazuma o Idlibu

904views

Turska je pojačala vojnu podršku sirijskoj opoziciji nakon što nije uspjela dogovoriti sa Rusijom zaustavljanje napada na sjeverozapadni pokrajinu Idlib. Iako su Rusija i Turska imale dogovor o uspostavljanju zone deeskalacije u pokrajini Idlib, Rusija sada podržava ofanzivu snaga Bashara Asada i iransko-šijskih dobrovoljačkih jedinica na pokrajinu Idlib.
Zato je Turska odlučila da naoruža sirijsku opoziciju. Sirijske opozicione snage dobile su od Turske savremene antitenkovske rakete i drugo naoružanje.

Novinska agencija ‘Reuters’ poziva se na dva izvora iz sirijskih opozicionih snaga koji su priznali da je Ankara povećala vojnu pomoć njihovim snagama u posljednjih nekoliko dana.

Visoki sirijski opozicioni čelnik rekao je da je Turska time pokazala namjeru da zadrži svoj utjecaj u sjeverozapadnoj Siriji, pojačavajući svoju vojnu prisutnost na 12 lokacija koje je uspostavila u skladu sa sporazumom o smanjenju eskalacije nasilja sa Rusijom.
Zapadni obavještajni izvor saopćio je kako je Washington dao “zeleno svjetlo” sirijskim pobunjenicima koji podržavaju Tursku da koriste rakete TOW, koje su se do sada nalazile u skladištima.
Prema medijskim izvještajima sa terena, opozicione snage nanose velike gubitke Asadovoj vojsci raketama koje su dobbile od Turske i Amerike.

(Saff.ba)