Notice: Trying to get property 'post_excerpt' of non-object in /var/www/vhosts/minber.ba/httpdocs/2020/wp-content/themes/minbertheme/templates/template_single_post.php on line 1084
Vijestiiiiii

Turska najavila nove mjere protiv Francuske

337views

U Turskoj se nastavlja kampanja protiv Francuske, čiji parlament je pokrenuo inicijativu da se kažnjavaju oni koji osporavaju postojanje genocida koji je prije skoro 100 godina izvršen nad Armenima na prostorima Osmanlijskog carstva.

Sporni zakon je u decembru usvojen u donjem domu u parlamenta u Parizu i ako ga krajem mjeseca usvoji i Senat, počeće da se primjenjuje. Zvaničnici u Ankari su najavili da će, ako se sporni zakon usvoji, izbrisati natpise svih ulica koje nose francuske nazive, prenose agencije.

U blizini francuske ambasade u Ankari biće podignut spomenik “masakriranim Alžircima”, pošto su Francuzi, kako se tvrdi u Turskoj, u vrijeme kolonijalne vladavine izvršili genocid nad stanovništvom te zemlje sjeverne Afrike.

Ankara je krajem prošlog mjeseca, kada je taj zakon usvojio donji dom francuskog parlamenta, stavila “na led” vojne i političke odnose sa Parizom. U Turskoj su sada u iščekvanju da li će i Senat usvojiti taj zakon, u kome se predviđa kazna do godine dana zatvora i 45.000 eura za one koji osporavaju postojanje genocida nad Armenima.

“Ukoliko taj predlog postane zakon, mi ćemo preduzeti nove sankcije protiv Francuske”, najavio je ministar za odnose sa EU Egemen Bagiš ne precizirajući o čemu se radi, prenose agencije.

Turska osporava tvrdnje da je 1915. godine i kasnije, u vrijeme raspada imperije, izvršen genocid nad Armenima. Pripadnici tog naroda tvrde da je tada ubijeno milion i 500.000 Armena i da je to bio smišljeni zločin.

Genocid nad Armenima, pored Francuske, priznalo je još petnaestak zemalja u svijetu.

(Tanjug)