Vijesti

Turska kompanija uskoro počinje s masovnom proizvodnjom novog vojnog vozila

epa06460007 Turkish soldiers prepare their tanks near the Syrian-Turkish border, at Reyhanli district in Hatay, Turkey, 21 January 2018. Reports state that the Turkish army is on an operation (named 'Operation Olive Branch') in Syria's northern regions against the Kurdish Popular Protection Units (YPG) forces which control the city of Afrin. According to YPG media channels, bombings by the Turkish military killed at least 10 people earlier on the same day. Turkey classifies the YPG as a terrorist organization. EPA-EFE/SEDAT SUNA
284views

Novo vojno vozilo nazvano Tulpar, a koji je napravila turska kompanija Otokar je spremno za masovnu proizvodnju. Generalni direktor navedene kompanije Serdar Gorguc je obrazložio o kakvom je vozilu riječ.

Kompanija Otokar bavi se proizvodnjom vozila za sigurnosne, vojne i civilne namijene. Gorguc je istakao da je Tulpar napravljen u skladu sa zahtjevima pješadijskih jedinica i komandosa.

“Od Pacifika do Atlantika i Južne Amerike ova vrsta vozila je znatno zastarjela. Tulpar može zadovoljiti potrebe svih država svojom tehnologijom, mogućnostima i troškovima održavanja”, kazao je Gorguc i dodao da su testovi vozila i povratne informacije o vozilu sasvim zadovoljavajuće.

Prema njegovim riječima, pri razvoju ovog vozila u obzir su uzeta slična vozila koja se prave u drugim zemljama, a prije svega članicama NATO-a.

Tulpar je višenamijensko vozilo koje se može koristiti u različitim operacijama. Riječ je o lakom tenku koji se može koristiti i kao transporter i za izviđanje.

Nazvan je po krilatom konju koji je štitio ratnike u poznatom turskom epu Manas, piše dnevni list Daily Sabah.

(AA)