Notice: Trying to get property 'post_excerpt' of non-object in /var/www/vhosts/minber.ba/httpdocs/2020/wp-content/themes/minbertheme/templates/template_single_post.php on line 1084
Vijestiiiiii

Turska i izraelska vojska neće zajedno učestvovati u vježbama NATO-a

419views

Generalni sekretar NATO-a Anders Fogh Rasmussen pokrenuo je inicijativu da se zemljama trećeg svijeta odobri učešće u operacijama Alijanse, ali je konsenzus među članicama NATO-a izostao zbog zategnutih odnosa između Turske i Izraela, nakon izraelskog napada na turski brod Mavi Marmara.

Stav Turske se nije promijenio. NATO je donio odluku da Izrael može učestvovati u nekim operacijama u okviru Mediteranskog dijaloga u 2013. godini, ali da ne može učestvovati u vojnim vježbama.

Diplomatski izvori navode da otkazivanje na stotinu zajedničkih operacija uzrokuje reakcije zemalja koje pokušavaju popraviti svoj odnos sa NATO-om, te da NATO počinje gubiti svoj ugled.

“Nećemo imati zajedničkih operacija sa Izraelom, niti će Izrael imati vojne vježbe, tako da se izraelski i turski vojnici neće susretati. Sami ćemo birati učesnike vojnih vježbi koje će se održati u Turskoj”, saopćili su diplomatski izvori.

(Anadolija)