Vijesti

Turska i Azerbejdžan započeli zajedničke vojne vježbe

U najsjevernijem turskom gradu Sinopu, uspješno je testirana raketa Kaan ( Göksel Yıldırım - Anadolu Agency )
553views

Turska i Azerbejdžan započeli su u ponedjeljak zajedničke vojne vježbe raspoređujući tenkove, helikoptere i bespilotne letjelice u nastojanju da poboljšaju borbenu interoperabilnost dviju zemalja, navodi se u saopćenju Ministarstva odbrane Azerbejdžana.

Ankara je prošle godine podržala napor Azerbejdžana da protjera armenske snage s područja teritorija koje su kontrolisali od devedesetih u i oko regije Nagorno-Karabah.

Dvije zemlje su se ranije ovog mjeseca dogovorile da povećaju saradnju u vojnoj sferi, prenosi Reuters.

Na fotografijama koje je objavilo azerbejdžansko ministarstvo odbrane prikazana je kolona oklopnih transportera i tenkova iz dviju zemalja kako se kreću po ravnom sušnom terenu.

“Glavna svrha vježbi je poboljšati interakciju između jedinica vojske dviju zemalja tokom borbenih operacija, razviti vještine vojnog odlučivanja zapovjednika i njihovu sposobnost upravljanja vojnim jedinicama”, saopćilo je azerbejdžansko ministarstvo odbrane.

Vježbe, nazvane “Mustafa Kemal Ataturk – 2021”, trajat će do srijede, u njima će učestvovati do 600 ljudi, oko 40 tenkova i oklopnih vozila i sedam helikoptera.

(Agencije)