Notice: Trying to get property 'post_excerpt' of non-object in /var/www/vhosts/minber.ba/httpdocs/2020/wp-content/themes/minbertheme/templates/template_single_post.php on line 1084
Vijestiiiiii

Turska ekonomija jača rekordnom brzinom

358views

Lideri Turske, čija ekonomija jača rekordnim tempom, izražavaju uvjerenje da njihova zemlja može izbjeći bilo kakav utjecaj dužničke krize u eurozoni, mada analitičari upozoravaju da će usporavanje u tom glavnom turskom trgovinskom partneru pogoditi Ankaru u 2012. godini.

Zamjenik turskog premijera Ali Babakan izjavio je nedavno da je Turska uspjela izbjeći bilo kakav utjecaj ekonomske krize koja pogađa evropske zemlje.

Turski zvaničnici obećavaju da će se Turska, koja je u 2010. ostvarila ekonomski rast od 8,9 posto, jedan od najvećih na svijetu, popeti sa 17. mjesta na listi najvećih svjetskih ekonomija i svrstati se među prvih 10 do 2023., objavio je AFP, prenosi Tanjug.

– Pretjecat ćemo jednu po jednu ekonomiju koje su sada ispred Turske – rekao je Babakan, hvaleći se da bi turski lideri, da su na kormilu eurozone, riješili probleme tog monetarnog regiona “u roku od tri mjeseca”.

(Avaz)