Vijestiiiiii

Turska će proizvesti bespilotni borbeni avion

225views

Turska planira proizvesti vlastiti bespilotni borbeni avion do 2030. godine.

Turska je tehnički osposobila bespilotnu letjelicu ANKA koja se posebno koristi u borbi protiv terorističke organizacije PKK, a sada su određene smjernice za proizvodnju turskog bespilotnog borbenog aviona (TISU).

Plan o pokretanju proizvodnje postao je aktuelan na sastancima održanim u koordinaciji sa Službom za vojnu odbrambenu industriju, na kojima su učestvovali predstavnici Oružanih snaga Turske, industrijskih institucija, turskih instituta i univerziteta.  

Na sastancima su planirane aktivnosti za IHA, a postavljen je i osnovni cilj za proizvodnju TISU-a.

“Odlučeno je da se u cilju proizvodnje turskog bespilotnog borbenog aviona (TISU) do 2030. godine iz potpuno nacionalnih resursa, započnu aktivnosti vezano za stvaranje potrebne tehnološke infrastrukture i studije izvodljivosti”, navodi se u izvještaju sačinjenom na kraju sastanaka.

Osim toga, u izvještaju je istaknuto da će se korištenje sistema bespilotnog letenja, čije je tržište dostiglo vrijednost od 5 milijardi dolara, povećati kako u vojnim, tako i u civilnim oblastima. U izvještaju se navodi da bi u tom okviru Turska mogla zauzeti svoju poziciju na tržištu čija će vrijednost dosegnuti 50 milijardi dolara u narednih deset godina.

(Akšam/TRT)