Notice: Trying to get property 'post_excerpt' of non-object in /var/www/vhosts/minber.ba/httpdocs/2020/wp-content/themes/minbertheme/templates/template_single_post.php on line 1084
Vijesti

Turska: Davutoglu ponudio saradnju sirijskim Kurdima

364views

Turski zračni napadi na položaje Islamske države i kurdskog PKK-a znatno mijenjaju stanje u regionu, tvrdi premijer Ahmet Davutoglu.

Davutoglu je rekao kako Turska ne planira u Siriju poslati kopnene trupe, te da su zračni napadi zapravo podrška umjerenim snagama koje se bore protiv Islamske države. U međuvremenu, turski avioni ciljaju i položaje Radničke partije Kurdistana (PKK).

Države članice NATO-a u utorak će održati sastanak na kojem će biti govora o novonastaloj situaciji u Turskoj i na tursko-sirijskoj granici.

“Prisustvo Turske koja efektivno može koristiti silu može dovesti do značajnih promjena u Siriji, Iraku i cjelokupnom regionu. Svi bi to trebali znati”, rekao je Davutoglu, a prenosi Hurriyet.

On je dodao kako sada druge zemlje moraju da se očituju i prezentuju svoj stav shodno novoj situaciji.

Također, Davutoglu je naglasio kako je Ankara spremna sarađivati sa kurdskim pobunjenicima u Siriji samo ukoliko ne budu predstavljali prijetnju po Tursku i pod uslovom da prekinu saradnju sa Basharom al-Assadom.

(Klix.ba)