Vijestiiiiii

Turska: Borba protiv alkohola

532views

Turska je ostvarila značajan napredak u borbi protiv pušenja, stoga se trenutno namjerava okrenuti ka borbi protiv konzumiranja alkoholnih pića, jednog od primarnih uzročnika nastanka raka. Ministarstvo zdravstva je u tom cilju Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji (WHO) uputilo zahtjev za saradnju.

Ministar zdravstva Redžep Akdag je izjavio da se Turska do sada navodila kao pozitivan primjer borbe protiv pušenja drugim zemljama i prenio WHO da je imperativ posmatrati pitanje upotrebe alkohola na isti način. Akdag je u govoru koji je održao na Nacionalnom simpoziju o raku rekao da je fraza “puši k’o Turčin” sada zamijenjena izrazom “bori se protiv pušenja k’o Turčin.”

On je pozvao Svjetsku zdravstvenu organizaciju (WHO) da bude odvažnija u sporazumuma koji se tiču kontrole duhanske industrije i rekao da bi sličan sporazum trebao biti donesen i kada su u pitanju alkoholna pića.

Ministar Akdag je takođe pozvao na pridržavanje i prilagođavanje odredbama o zabrani pušenja i najavio da će kazne za kršenje ove zabrane biti još visočije.

(TRT)