Vijestiiiiii

Turcima ugovor od 344 miliona maraka za gradnju dionice Koridora 5C

291views

Turska kompanija “Cengiz Insaat” najvjerovatnije će dobiti ugovor za gradnju dionice autoputa Vlakovo – Lepenica, vrijedan 344 miliona maraka, saznaje “Dnevni avaz”.

Ovo će biti najveći ugovor za gradnju autoputa koji je do sada dodijeljen u našoj zemlji.

Ova dionica, južno od Sarajeva, dio je međunarodnog koridora 5C, duga je deset kilometara, a finansirat će se kreditom Evropske investicijske banke (EIB). Najnižu ponudu za njenu gradnju dao je italijanski konzorcij “JV Impresa Pizzarotti & Salini S.p.A”. Italijani su ponudili da ovu dionicu sagrade za 154 miliona eura.

Kako saznaje Avaz, nakon detaljne provjere ustanovljeno je da ponuda Italijana nije u skladu s projektnom dokumentacijom, zbog čega će oni, prema svemu sudeći, biti diskvalificirani.

– U njihovoj ponudi neke stvari drugačije su postavljene nego u tenderu. Kada se njihova ponuda preračuna prema dokumentaciji iz tendera, onda ispada da je ona znatno skuplja – kazao je izvor lista.

Zbog toga bi posao trebao biti dodijeljen kompaniji čija je cijena druga najniža, a to je turska firma “Cengiz Insaat”, koja već gradi dvije susjedne dionice, Lepenica – Suhodol i Suhodol – Tarčin.

Ova kompanija već je stekla veliko povjerenje investitora u BiH, s obzirom na ozbiljnost koju je pokazala tokom gradnje ove dvije dionice. Njihova gradnja napreduje čak i brže nego što je planirano, što se u BiH prvi put dešava.

Potpisivanjem novog ugovora, vrijednost radova firme “Cengiz Insaat” u BiH, na tri spomenute dionice, iznosila bi oko 725 miliona maraka.

Ponude za gradnju dionice Vlakovo – Lepenica

“JV Impresa Pizzarotti & Salini S.p.A”, Italija – 154.561.300 eura
“Cengiz Insaat”, Turska – 172.601.280 eura
“Viadukt”, Hrvatska – 190.197.747 eura uz popust od 3 posto
“Strabag”, Austrija – 213.405.658 eura uz popust od 10 posto

(Avaz)