Vijestiiiiii

Tunis pomilovao 1.300 zatvorenika

306views

Tuniski predsjednik Moncef Marzouki donio je u srijedu, na državni praznik, odluku o pomilovanju 1.300 zatvorenika, objavilo je njegov ured u saopćenju.

Prema istom izvoru, ta Marzouki je tu odluku donio u srijedu ujutro nakon razgovora s ministrom pravosuđa Nouredinom Bhirijem.

U izjavi na radiju Bhiri je precizirao da se pomilovanje odnosi na starije zatvorenika, maloljetnike, studente i učenike.

‘Nova revolucija’

Ukoliko u Tunisu ne zaživi prava demokratija, ovoj zemlji prijeti nova revolucija, nakon prošlogodišnje, u kojoj je svrgnut bivši predsjednik Zine el-Abidine Ben Ali, upozorio je Marzouki.

“Narod koji vas je izabrao neće prihvatiti formalnu demokratiju i možda će morati započeti novu revoluciju ukoliko mu ne pružimo ono što želi”, istakao je aktuelni predsjednik Tunisa u obraćanju povodom 55. godišnjice proglašenja Republike.

“Prioriteti sadašnje vlasti su rješavanje problema siromaštva i socijalne marginalizacije”, dodao je on.

Marzouki je istakao da nema vrijednosti u demokratiji koja ne hrani gladne i ne poštuje ljudsko dostojanstvo kroz osiguranje radnih mjesta, obrazovanja, zdravstvene zaštite i rješavanje stambenog pitanja.

On je ukazao na pritajenu opasnost totalitarizma budući da novi Ustav ne isključuje mogućnost povratka totalitarnog sistema poput onog koji je upravljao Tunisom nakon osamostaljenja.

Tunis je 25. jula obilježio 55. godišnjicu proglašenja Republike 1957. godine.

(AJ Balkans)