Vijestiiiiii

Tunis: Odbijen prijedlog o formiranju tehnokratske vlade

363views

Stranka Nahda u Tunisu odbila je prijedlog o formiranju tehnokratske vlade i predložila da se formira vlada nacionalnog jedinstva.

Lider Nahde, koja je koalicioni partner u vladi Tunisa, Faysal Nasir, u izjavi za agenciju Anadolija, kazao je da je premijer Hamadi Cibali, nakon jučerašnjeg sastanka, raspustio vladu i odbio prijedlog o formiranju tehnokratske vlade.

Nasir je izjavio da je na sastanku bilo riječi i o atentatu i ubistvu generalnog sekretara opozicione tuniške Partije demokratskih patriota Sukrua Beliyda.  On je naglasio da su Tunisu potrebni politički lideri koji će moći prevazići stresne trenutke tokom procesa demokratizacije u državi.

Premijer Tunisa Hamadi Cibali je jučer, na tuniškoj državnoj televiziji, saopćio da je raspuštena vlada i da će biti osnovana manje brojna, tehnokratska vlada, od ljudi koji nisu članovi političkih partija u Tunisu.

Cibali je kazao da nije postignut politički dogovor između koalicionih partnera u vladi, te da s opozicijom nije ni razgovarano o političkoj krizi u toj zemlji. On je istakao da je odluka o raspuštanju vlade donesena prije atentata na Beliyda i da je njen cilj da omogući demokratsku tranziciju i razvoj Tunisa.

(Anadolija)