Vijestiiiiii

Tunis: Atentat i raspuštanje vlade

461views

Atentat i ubistvo generalnog sekretara opozicione tuniške Partije demokratskih patriota Sukrua Beliyda izazvalo je niz nemilih događaja u Tunisu, a život je izgubio i jedan policajac koji je pokušao spriječiti grupu u demoliranju marketa ispred Ministarstva rada u glavnom gradu.

Atentat na Beliyda izveden je oružanim napadom ispred njegove kuće.

Premijer Tunisa Hamadi Cibali je na tuniškoj državnoj televiziji saopćio da je raspuštena vlada i da će na njeno mjesto biti osnovana manje brojna tehnokratska vlada sastavljena od ljudi koji nisu članovi političkih partija u Tunisu.

Cibali je kazao da nije došlo do političkog dogovora između koalicionih partnera u vladi, a da sa opozicijom nije ni razgovarano o političkoj krizi u toj zemlji. On je istakao da je odluka o raspuštanju vlade donesena prije atentata na Beliyda i da je njen cilj da omogući demokratsku tranziciju i razvoj Tunisa.

Ističući da će do narednih izbora u Tunisu vlast obavljati tehnokratska vlada, Cibali je pozvao parlament da ubrza proceduru ustavnih promjena i odredi datum izbora. On je pozvao i Sindikat, političke partije i civilno društvo da podrže ovu odluku i daju svoj doprinos da se izbori što prije raspišu.

(Anadolija)