Vijesti

Trump mirovne pregovore SAD-a i talibana proglasio “mrtvim”

691views

Američki predsjednik Donald Trump je mirovne pregovore između SAD-a i talibana, koji su jučer otkazani, nazvao “mrtvim”, javlja Anadolu Agency (AA).

“Pregovori su mrtvi. Što se mene tiče, ti pregovori su mrtvi”, kazao je Trump novinarima u dvorištu Bijele kuće prije samog polaska u državu Sjeverna Karolina.

Američki predsjednik je u nedjelju otkazao planirane mirovne pregovore s talibanima, a tu vijest je objavio na svom Twitter profilu.

Trump je napisao kako su tajni, odvojeni sastanci s talibanskim čelnicima i afganistanskim predsjednikom Ashrafom Ghanijem trebali biti održani u nedjelju u Camp Davidu, dodajući kako su ipak na kraju otkazani.

Kao razlog je naveo to što su talibani priznali da stoje iza napada u Kabulu u kojem je ubijen jedan američki vojnik, uz 11 drugih osoba.

“Odmah sam otkazao susret i mirovne pregovore. Kakvi su to ljudi koji bi toliko ubijali da bi naizgled ojačali svoju pregovaračku poziciju?”, napisao je Trump.

U četvrtak su u Kabulu, u napadu autobombom u blizini sjedišta NATO-a ubijena dva vojnika iz tog saveza, Amerikanac i Rumun. Ukupno je poginulo 12 osoba.

Prema nacrtu sporazuma s talibanima, hiljade američkih vojnika je trebalo biti povučeno tokom nekoliko narednih mjeseci, u zamjenu za garancije da Afganistan neće biti korišten kao baza za napade na SAD i saveznike.

(AA)