Vijestiiiiii

Tripoli neće izručiti Saifa al-Islama

380views

Libija neće isporučiti Saifa al-Islama, sina ubijenog libijskog vođe Muammara Gaddafija, Međunarodnom krivičnom sudu u Hagu /ICC/, ali će biti izveden pred lokalni sud, izjavio je ministar pravosuđa Ali Ashour.

Saif al-Islam nalazi se u tajnom zatvoru pobunjenika Zintan koji su ga zarobili prošle godine i sudiće mu libijske sudije zbog finansijske korupcije, ubistva i silovanja, rekao je Ashour Reutersu.

Uprkos zahtjevima ICC da se on pošalje u Hag “ne postoji namjera da se Saif al-Islam preda sudu u Hagu, a libijski zakoni predstavljaju dobar pravosudni okvir za suđenje Saifu Gaddafiju”, rekao je on.

‘U dobrom zdravlju’

On je odbacio tvrdnje jednog advokata odbrane pri Međunarodnom krivičnom sudu o zlostavljanju koji je ove sedmice rekao da Saifa al-Islama tuku i da mu se govore netačne informacije u vezi sa optužbama protiv njega.

“On jede sa ljudima koji ga čuvaju i on je u dobrom zdravlju”, rekao je on.

Pritisak raste na Libiju da isporuči sina Gaddafija Međunarodnom krivičnom sudu jer humanitarne organizacije tvrde da on u Libiji ne može imati fer suđenje.

Delegacija ICC doputovala je u nedjelju u Tripoli da razmotri slučaj Islama sa Ministarstvom pravosuđa.

Ashour je rekao da je njegovo Ministarstvo pripremilo zatvor za Saifa al-Islama, a u toku su pregovori sa pobunjenicima Zintan za njegovo prebacivanje u Tripoli.

ICC tvrdi da ima jurisdikciju nad slučajem jer je prošle godine izdao nalog za hapšenje Muammara Gaddafija, Saifa al-Islama i šefa obavještajne službe Abdullaha al-Senusija, koji je uhapšen u Mauritaniji u martu.

(AJ Balkans)