Aktuelno

Tri miliona hadžija danas na Arefatu

253pregledi
Jutros je sa Mine i iz Mekke prema Arefatu krenulo oko tri miliona Allahovih gostiju-hadžija da obave najvažniji temelj (rukn) hadža. Meðu njima je i 2200 bosanskih hadžija koji ove godine obavljaju hadž. U mesdžidu Nemire na Arefatu hadžije su saslušale hutbu

U mesdžidu Nemire na Arefatu hadžije su saslušale hutbu koju je održao glavni muftija Saudijske Arabije Abdulaziz ib Abdullah Ali Šejh, a nakon toga su zajedno klanjali podne i ikindiju skraćeno po dva rekata, kao što je to učinio i Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem. Oko stotinu hiljada ljudi je angažirano radi sigurnosti hadžija i što lakšeg obavljanja hadžskih obreda. Hadžije će danas u ovom blagoslovljenom danu do akšam namaza boraviti na Arefatu, upućujući Svevišnjem Allahu dove za sebe, svoje najbliže i sve muslimane svijeta, a nakon zalaska sunca uputit će se ka Muzdelifi.

Danas je, kao što je i običaj svake godine, zamijenjen i ogrtač na Kabi, čiji ukupni troškovi izrade iznose 20 miliona saudisjkih rijala.Ogrtač je napravljen  od čiste i prirodne svile, a njegova dužina je 14 m.

(Novinske agencije/islamtoday-islamonline)

 
Prvi put objavljeno: Nedjelja, 07 Prosinac 2008 06:42