Notice: Trying to get property 'post_excerpt' of non-object in /var/www/vhosts/minber.ba/httpdocs/2020/wp-content/themes/minbertheme/templates/template_single_post.php on line 1084
Vijesti

Trg Nahda otvoren 47 dana nakon nemira ugušenih u krvi

527views

Egipatske vlasti ponovo su otvorile Nahda trg u provinciji Giza. Na istom trgu su prije 47 dana u krvi ugušeni protesti pristalica svrgnutog predsjednika Muhameda Morsija.Ministar za lokalni razvoj i stanovanje posjetio je ceremoniju otvaranja na trgu koji je sada i potpuno renoviran.

Na trgu su se prije skoro dva mjeseca odvijali protesti Morsijevih pristalica koji su prekinuti 14. augusta u nemirima, pri čemu je poginulo nekoliko demonstranata.

Ministar Adel Labib je za AA rekao da je renoviranje trga koštalo vladu 3,5 miliona američkih dolara jer je infrastruktura na i oko trga bila jako oštećena.

“Vlada je procijenila da šteta nanesena tokom protesta širom Egipta iznosi više od 70 miliona funti”, rekao je ministar Adel Labib.

Trg Rabaa al-Adawiya, na kojem su bile najveće demonstracije trebao bi biti otvoren 6. oktobra, na dan kada Egipćani slave pobjedu u ratu protiv Izraela 1973. godine.

Na Nahda trgu je bilo vidno jako prisutno prisustvo policije sa psima tokom otvaranja.

U međuvremenu je guverner Gize Ali Abdel-Rahman negirao izvještaje prema kojima vlasti namjeravaju promijeniti ime trga prema saudijskom kralju Abdullahu bin Abdel-Azizu.

(AA)