Vijestiiiiii

Štrajk u Imigracionom centru u Lukavici

320views

Četrnaest osoba iz Imigracionog centra u Lukavici, sudeći prema izjavi koju su poslali medijima, stupilo je jučer u generalni štrajk, tvrdeći da im se krše ljudska prava, da nemaju pravo na specijalističke medicinske preglede, da su im zabranjeni upotreba interneta, intimne posjete kao i halal hrana. 

U pismu se kaže da se nalaze u logoru “Bosnatanamo” u Istočnom Sarajevu te da se obraćaju međunarodnim organizacijama i ljudima dobre volje s molbom da učine nešto konkretno povodom kršenja ljudskih prava te da očekuju da ih neko spasi od diskriminacije i rasizma.

Neki su, navodno, kaže se u pismu, počeli razmišljati i o samoubistvu, jer se pojedini korisnici Imigracionog centra nalaze u stanju beznađa. Između ostalog, na listi onih koji su stupili u štrajk nalaze se: Omar Frendi, Amar el-Hanci, Zahid Khan, Bego Suljić, Ramiz Suljić i Muhammad Umair. 

U izjavi za naš list Dragan Mektić, direktor Službe za poslove sa strancima, naglasio je da ne želi komentirati navode korisnika koji su stupili u štrajk. 

– To je standardna priča da su njihova ljudska prava narušena. Ja s njima neću da polemišem, jer ja samo mogu polemisati putem postupka koji vodimo i presuda i nikako drugačije – navodi Mektić.

(Avaz)