Notice: Trying to get property 'post_excerpt' of non-object in /var/www/vhosts/minber.ba/httpdocs/2020/wp-content/themes/minbertheme/templates/template_single_post.php on line 1084
Vijesti

Toksični oblak iznad Iraka, ISIL zapalio hemijska postrojenja

618views

Zbog oblaka toksičnog sumpor-dioksida, koji su već stigli i do Turske, umrlo dvoje ljudi, stotine imaju zdravstvene probleme.

Oblaci toksičnog sumpor-dioksida prekrili su područje oko Mosula, nakon što su pripadnici oružane grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL) zapalili postrojenja kako bi smanjili vidljivost iračkim, kurdskim i koalicionim snagama koje su pokrenule ofanzivu na ovo posljednje utočište grupe u Iraku.

Turski mediji izvještavaju kako će oblak uskoro stići i u tu zemlju, a opasne tvari pasti na tlo u vidu kiselih kiša, piše Daily Sabah.

Borci ISIL-a su tokom povlačenja zapalili velika hemijska postrojenja Al-Mishraq, 40 kilometara od Mosula.

Zbog toksičnog oblaka dvoje ljudi je preminulo u blizini incidenta, a stotine na tom području prijavile su zdravstvene probleme, poteškoće u disanju i krvaranje iz nosa.

NASA je objavila snimke na kojima se vidi da je oblak već došao do jugoistočnih dijelova Turske te pokrio većinu centralnih dijelova Iraka, uključujući i gradove Bagdad, Tikrit, Kirkuk i Mosul.
Pripadnici ISIL-a zapalili su i naftne bunare kako bi dimom spriječili zračne napade koalicije.

Ove paljevine su uveliko narušile kvalitet zraka na sjeveru Iraka.

(Agencije)