Vijestiiiiii

Tihić nakon pobjede: Nema ustavne reforme u BiH bez Silajdžića i Lagumdžije

318pregledi
Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Sulejman Tihić rekao je da ne želi da učestvuje u razgovorima o ustavnoj reformi ako mu se ne pridruže lideri stranke pozicije i opozicije – Stranke za BiH Haris Silajdžić i SDP-a BiH Zlatko Lagumdžija.

“Ipak je to ozbiljno pitanje”, istakao je Tihić dodajući da će se truditi da Prudska trojka bude proširena.

Tihić je rekao da je za njega očekivana ostavka predsjednika Vlade Federacije BiH Nedžada Brankovića, jer je to od njega ranije tražio.

“Nemam ništa lično protiv njega, ali smatrao sam, a i dalje tako mislim, da treba podnijeti ostavku”, rekao je Tihić i dodao da nema kandidata za federalnog premijera, “jer treba biti dosta oprezan kada su u pitanju imena”.

On je najavio da će biti određenih kadrovskih promjena, ali da ne želi da to njegovi saradnici saznaju iz medija, naglasivši da neće biti nikakvog revanšizma.

Tihić je rekao da narednih dana namjerava da pozove svoje protivkandidate na izborima za predsjednika SDA Bakira Izetbegovića i Adnana Terzića, sa kojima će razgovarati o daljem radu u stranci.

“Smatram i vjerujem da za njih treba da bude mjesta u Predsjedništvu i već sutra ili prekosutra ću ih pozvati”, rekao je Tihić za “Dnevni avaz”.

Tihić je rekao da je njegov odnos sa Islamskom zajednicom dobar, uprkos ličnom animozitetu pojedinih službenika Islamske zajednice, i da će nastaviti raditi “u pravcu jačanja dobrih odnosa”.

“Za razliku od drugih, koji su raspolagali velikim parama i uticajima, obezbijedio sam novac za izgradnju dvije džamije, svaki mjesec od moje plate odbija se od 800 do 1.000 KM za rad Medžlisa Islamske zajednice”, naveo je Tihić.

(srna)