Notice: Trying to get property 'post_excerpt' of non-object in /var/www/vhosts/minber.ba/httpdocs/2020/wp-content/themes/minbertheme/templates/template_single_post.php on line 1084
Vijestiiiiii

Teške borbe na jugu Sirije

428views

Tokom noći sa nedjelje na ponedjeljak vođene su teške borbe između snaga lojalnih sirijskom predsjedniku Basharu al-Assadu i pobunjenika, koji su krenuli u koordinirane napade na vojne nadzorne tačke na cestama južnog sirijskog grada Dere na granici s Jordanom, izvijestili su sirijski aktivisti u ponedjeljak.

“Slobodna sirijska vojska napala je istovremeno nekoliko nadzornih tačaka i fortifikacija na cestama. Tenkovi odgovaraju pucajući iz protivavionskih mitraljeza na stambene četvrti, a snajperisti vojske pucaju na sve što se kreće, čak i na plastične vrećice”, rekao je za Reuters jedan od aktivista iz Dere Maher Abdelhak.

“Viđeno je oko 20 autobusa s vojnicima kako sa nogometnog stadiona na sjeveru grada idu prema južnom sektoru na granici s Jordanom”, dodao je.

Izvještaji nisu potvrđeni i iz nezavisnih izvora, no izvori iz opozicije su rekli da su pobunjenici, labavo povezani u okviru Slobodne sirijske vojske, posljednjih dana pojačali napade na jugu, sjeveru i istoku Sirije kako bi oslabili pritisak na grad Homs, gdje je sirijska vojska prošle sedmice zauzela četvrt sunitskih muslimana.

(AJ Balkans)