Vijestiiiiii

Talibani spremni na pregovore sa SAD-om

371views

Afganistanski talibani saopštili su danas da su spremni da počnu mirovne pregovore kako bi se okončao rat u Afganistanu.

Talibani su ipak saopštili da će nastaviti borbu protiv vlade u Kabulu jer je i dalje smatraju nelegitimnom.

Portparol talibana Zabijulah Mudžahid rekao je da su se pobunjenici borili posljednjih 15 godina kako bi postavili islamsku vladu u Afganistanu, u skladu za zahtjevima svog naroda.

Mudžahid je u elektronskoj poruci naveo da su talibani u tom cilju pojačali političke napore kako bi u Afganistan donijeli mir i stabilnost.

On je ipak naglasio da to ne podrazumeva da će se talibani odreći džihada i da će prihvatiti “marionetsku vladu” u Kabulu.

U posljednjih nekoliko mjeseci proširila se vijest da postoji mogućnost da talibani počnu pregovore sa američko-afganistanskom koalicijom.

Američka državna sekretarka Hilari Klinton juče je nagovestila mogućnost početka mirovnih pregovora s pobunjenicima u Afganistanu, kako bi se okončao desetogodišnji rat u toj zemlji.

Vašington takođe razmatra mogućnost da iz zatvora Gvantanamo na slobodu pusti nekoliko talibana.

Klinotonova je juče govorila i o preduzetim koracima kako bi se u Kataru otvorilo predstavništvo talibana, sa čim se složio i predsjednik Afganistana Hamid Karzai.

(Tanjug)