Vijestiiiiii

Talibani ‘primorali’ NATO na povlačenje

311views

Talibani su u srijedu saopćili da su zaslužni za odluku NATO da smanji intenzitet zajedničkih operacija s afganistanskim snagama sigurnosti, pozdravljajući to kao početak njihovog poraza u Afganistanu.

Oni tvrde da su “primorali” komandante NATO-a na ovaj potez, sijući nepovjerenje između afganistanskih i stranih vojnika.

Međunarodne snage prevođene SAD-om najavile su promjenu strategije poslije pogibije više od 50 njihovih pripadnika u takozvanim napadima njihovih afganistanskih saveznika.

Afganistansko Ministarstvo odbrane saopćilo je ranije ovog mjeseca da je uhapsilo više stotina afganistanskih vojnika zbog sumnji da su povezani s pobunjenicima.

Prema NATO-u, talibani su umiješani u samo 25 posto napada na zapadne vojnike, ostatak napada pripisuje netrpeljivosti, nesporazumima i kulturnim razlikama.

“Ovo je rezultat operacija mudžahedina i taktike koja je neprijatelja primorala da napusti svoje planove”, rekao je Zabihullah Mujahed u telefonskoj izjavi AFP-u sa nepoznate lokacije.

Vojni stručnjaci smatraju da je ovaj potez unazadio strategiju suzbijanja talibanske pobune i povlačenja stranih trupa do kraja 2014. godine.

(AJ Balkans)