Vijestiiiiii

Talibani: Pobjeda je na našoj strani

350views

Talibani najavljuju da će se boriti dok i posljednji strani vojnik ne ode iz Afganistana, vidi se iz saopćenja kojim je u petak obilježena deseta godišnjica početka američke vojne operacije u toj zemlji.

Borba talibana u proteklom desetljeću “iako s malo oružja i opreme… Natjerala je okupatore koji su željeli ostati zauvijek, da dobro razmisle o svojoj poziciji”, rekao je talibanski glasnogovornik Zabinula Mudžahid u saopćenju na engleskom.

Predsjednik Hamid Karzai i njegovi zapadni saveznici dogovorili su se da će se sve strane borbene jedinice vratiti kući do kraja 2014., ali Zapad je obećao da će financiranjem i obukom afganistanskih snaga sigurnosti nastaviti podupirati tu zemlju.

U petak 10. oktobra navršilo se deset godina otkad je počela američka vojna operacija u Afganistanu, pokrenuta zbog terorističkih napada na SAD 11. septembra 2001. Tom je operacijom svrgnut talibanski režim.

Glasnogovornik NATO-ovih snaga rekao je kako NATO nema plan proslave toga datuma.

Teško je, piše Reuters, ocijeniti napredak u afganistanskome ratu jer obje strane tvrde da su u boljem položaju.

Nasilje se proširilo i na nekad miran sjever i zapad zemlje, a pobunjenici su izveli niz ubistava utjecajnih ljudi. Nedavno je ubijen bivši predsjednik države. No snage NATO-a pojačale su nadzor nad nekadašnjim talibanskim uporištem na jugu zemlje.

“Prolazi deseta godina džihada afganistanskoga naroda protiv okupatora i podsjećamo da nas čeka božanska pobjeda”, kaže se u Mudžahidovu saopćenju poslanom e-mailom.

(Hina)