Vijestiiiiii

Talibani obustavili pregovore sa SAD-om

374views

Afganistanski talibani saopćili su da su suspendirali sve pregovore sa Sjedinjenim Američkim Državama o okončanju desetogodišnjeg rata.

„Islamski emirat odlučio je suspendirati sve pregovore s Amerikancima koji se vode u Kataru od danas do daljnjeg, dok Amerikanci ne pojasne njihov stav o određenim temama i dok ne pokažu volju da provedu obećanja, umjesto što traće vrijeme“, navodi se u saopćenju oružane grupe izdatom u četvrtak.

Glasnogovornik talibana Zabiullah Mujahid kazao je da Sjedinjene Države stalno mijenjanju uvjete pregovora.

Strah afganistanske vlade

Mujahid tvrdi da su talibani samo željeli raspravljati o transferu zatvorenika i osnivanju političkog ureda u Kataru, dok su američki pregovarači htjeli proširiti diskusiju.

„Amerikanci su se ranije složili da će preduzeti praktične korake vezano za razmjenu zarobljenika i da se neće protiviti otvaranju našeg političkog ureda, ali kako je vrijeme prolazilo, pogazili su svoja obećanja“, navodi se u saopćenju.

Talibani su u januaru najavili otvaranje političkog ureda u Kataru, što je smatrano velikim napretkom u postizanju dogovora o okončanju desetogodišnjeg rata.

Afganistanska vlada je dala odobrenje za otvaranje tog ureda izvan Afganistana, ne skrivajući bojazan da će biti isključena iz pregovaračkog procesa.

Washington je u više navrata umirivao afganistanske vlasti u vezi s njihovim sudjelovanjem u tim pregovorima.

(AJ Blakns)