Vijesti

Talibani: Nova Vlada će biti inkluzivna, moguće i privremena

547views

Talibani su u ponedjeljak uspostavili potpunu kontrolu nad Afganistanom, nakon što su saopštili da su zauzeli dolinu Panjshir, jedinu provinciju koju ta grupa nije kontrolisala tokom prošlog mjeseca, prenosi Anadolu Agency (AA).

Glasnogovornik talibana Zabiullah Mujahid izjavio je na današnjoj konferenciji za novinare da su bez civilnih žrtava zauzeli “posljednju neprijateljsku enklavu” u Panjshiru.

Antitalibanske snage u sjevernoj provinciji predvodili su bivši potpredsjednik Amrullah Saleh i sin pokojnog zapovjednika mudžahedina Ahmada Shaha Massouda.

Glasnogovornik talibana je rekao da su “Islamski Emirati Afganistana” htjeli pregovarati sa grupom otpora u Panjshiru i riješiti to pitanje dijalogom, ali pregovori “nisu dali rezultat”, te su odlučili zauzeti dolinu silom.

Upitan zašto je odgođeno formiranje nove Vlade Afganistana, rekao je da je to zato što žele “obaviti dobar posao”.

Rekao je da će nova Vlada biti inkluzivna i da bi mogla biti privremena.

“Neka se formira Vlada, pa ćemo kasnije vidjeti treba li Ustav bilo kakve promjene”, naglasio je glasnogovornik talibana.

On je pozvao sve Afganistance da se “vrate kući i pridruže se obnovi i izgradnji Afganistana”.

Potvrđujući nestašicu hrane u Panjshiru, Mujahid je rekao je da se nove zalihe hrane šalju u dolinu, dok će telefonske i električne usluge također biti ponovo uspostavljene.

On nije potvrdio gdje se nalazi bivši potpredsjednik Saleh, ističući kako je već rečeno da je pobjegao u Tadžikistan.

Mujahid se zahvalio Turskoj i Kataru na djelimičnom nastavku pružanja usluga na aerodromu u Kabulu, rekavši da “naporno rade” na potpunom otvaranju vazdušne luke.

Istakao je da talibani žele “dobre odnose” sa svim susjedima, uključujući Kinu.

“Mir i stabilnost su preduslov za investicije u Afganistanu”, rekao je Mujahid, odgovarajući na pitanje o potencijalnim kineskim ulaganjima.

Zatražio je od Afganistanki koje su nedavno protestovale zbog svojih prava da izbjegavaju demonstracije zbog “osjetljive” sigurnosne situacije.

(AA)